Yoga Filosofie workshop

Mark Oliemans

Workshop Yoga filosofie

In deze workshop zullen een aantal Yoga begrippen kort aangestipt worden. Voor de beginnende Yoga student een goede basis als startpunt om vervolgens zichzelf verder te ontwikkelen. Voor de meer ervaren Yogi een aanvullende filosofische verrijking waardoor het beoefenen van yoga in de praktijk een toegevoegde waarde krijgt.

Atma kah?….Wie ben ik? Een vraag die yoga filosofen zichzelf al stelden in de oudheid toen wij, de mens, rond een kampvuurtje zaten na te denken over andere zaken dan enkel overleven. Aan bod in deze workshop komen de betekenis van het woord Yoga, vijf principes van Yoga, vier Yoga paden en we staan dan meteen iets langer stil bij het vierde pad Raja (Ashtanga) Yoga waar Hatha en Kundalini Yoga onder vallen.

Natuurlijk staan we even stil bij de filosofie achter Yoga waaronder de bovenstaande vraag “Atma kah?“. We komen dan ook vanzelf terecht bij de verschillende energie vormen (Prana), energiebanen (Nadis) en knooppunten (Chakras). Afsluitend haken we tijdens deze korte workshop in op het reinigen en puur maken van je lichaam.

Wie is Mark

Geboren in het verre oosten was ik eind jaren 60 met mijn ouders in Thailand beland. Naast vader op de voorbank over de snelweg van Bangkok naar Pattaya. Uit de bruine sluier van de stad, over de brug op weg naar heerlijkheid: de zon, strand en zee. In de verte, in het verlengde van de bocht, een boeddhistische tempel. Het gouden dak scherp afstekend tegen de diep blauwe hemel waar hier en daar een fel wit wolkje zijn best deed enig contrast in het beeld aan te brengen. Het bouwwerk zwevend boven de door de zon verwarmde luchttrillingen van de vers geplante frisgroene rijstvelden. Mijn eerste bewuste kennismaking met serene rust was geboren.

Door ontwikkelingswerk in Sri Lanka, na een studie tropische bodemkunde en irrigatie, kruiste het Boeddhisme wederom op mijn pad, ditmaal aangevuld met het Ayurvedisch gedachtegoed. Werkend als ecologische landbouwvoorlichter op de Filipijnen bracht me verder in aanraking met acupunctuur en helende (goedkope) lokale kruiden. Tot slot gaf een solotocht van enkele maanden in een VW busje door de Outback van oost en centraal Australië een ervaring waar de schoonheid, de simpele eenheid van de natuur en je eigen wezen daarin, dominant was. Terug in Nederland met een studie milieubeheer op zak, rolde ik in de waan van de dag totdat mijn hart er genoeg van had en me met een mokerslag tot stilstand bracht.

Na de revalidatie herleefde mijn interesse voor Yoga wederom. Hatha, Power Yoga, drie weken genieten in een Wellness centrum in Sri Lanka met dagelijks Ayurvedische massage, kruidenbad, acupunctuur en verrukkelijke op mij toegesneden vegetarische gerechten. Na deze reinigende behandeling heb ik aan Kundalini Yoga gesnoven en deze vorm van Yoga valt goed bij mij. Tot slot in Kerala, India een Yoga Teacher Training Course afgerond met heel veel Yoga oefeningen, een stuk theorie en filosofie. De cursus gaf me een verhelderend inzicht in wat Yoga is en wat je er mee kan. Voor meer informatie zie mijn website!

Inschrijfformulier

Velden met een * zijn verplichte velden.

Je kunt alleen nog kaarten aan de kassa van het festival kopen. Er is genoeg plaats in de meeste lessen en workshops.

Help Tekst

Let op: Vul hier dus alleen het aantal volwassenen in dat gebruik wil maken van de lunch. Er is een aparte lunch voor kinderen. Deze kan dan op het festival betaald worden.

Delen mag!

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedinmail

Ticket Yogafestival Wageningen
Programma Yogafestival Wageningen
Lokatie Yogafestival Wageningen